Cabinet avocat  Dimancea Iulian din Brasov specializat in Drept Bancar si Financiar, acorda asistenta juridica si consiliere bancilor, institutiilor financiare si corporatiilor, pentru o gama vasta de activitati bancare  si  finantari structurale.

Acordam consultanta permanenta bancilor mari, nationale si internationale, debitorilor, creditorilor, precum si dezvoltatorilor si institutiilor financiare.

Experienta acumulata in domeniul dreptului bancar si financiar, ne permite sa asiguram consiliere juridica in chestiuni de reglementare bancara, avand in vedere cadrul unic de reglementare a uniunii bancare si a sectorului financiar in general.

Cadrul unic de reglementare bancara, contine acte juridice ce trebuiesc respectate de toate institutiile financiare din Uniunea Europeana si stabileste cerinte de capital pentru banci, asigurand o protective sporita deponentilor, prevenind si gestionand situatiile de dificultate a bancilor.


Activitatea bancara din Romania se desfasoara in cadrul unor institutii de credit ce sunt autorizate in conditiile legii. Bancile pot desfasura activitati de atragere de depzite si fonduri rambursabile, contracte de credite, precum cel de consum, credit ipotecar, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, leasing financiar, emitere de mijloace de plata, carti de credit, cecuri, emitere de moneda electronica, tranzactionare in cont propriu sau in contul clientior, cu cecuri, cambia, bilete la ordin, valuta, intermediere pe piata interbancara, administrare de portofolii ale clientilor.


Citeste mai mult

Rolul bancilor in cadrul sistemului ecomonic

Sistemul bancar este definit ca un ansamblu compus din totalitatea institutiilor de credit autorizate sa efectueze operatiuni bancare pe teritoriul Romaniei, avand calitatea de intermediari monetari, ce raspund cerintelor modului de productie si a unor etape de dezvoltare economic-sociala.

In Romania bancile s-au afirmat in principal ca institutii monetare, al caror atribut esential este reprezentat de posibilitatea punerii in circulatie a mijloacelor de plata.

O caracteristica a bancilor este transformarea in moneda a activelor nemateriale, precum si efectuarea de servicii bancare catre persoane fizice si juridice.

Prin serviciile desfasurate, bancile creeaza conditiile unei redistribuiri a capitalurilor in functie de cerere si oferta care, in structura sistemului bancar o reprezinta bancile comerciale si alte institutii de credit.

O alta particularitate a sistemului bancar o reprezinta organizarea instritutiilor financiare ca societati de credit, fiind prezente in activitatile economice din toate tarile dezvoltate.

In privinta contractelor de credit va recomandam sa cititi cu atentie toate clauzele contractuale, inclusiv cele scrise cu litere mici.

Clauzele din contractele de credit care va pun in dezvantaj sau va prejudiciaza interesele sunt interzise de lege.

Uneori bancile introduc  aceste clauze in contractele incheiate, astfel incat consumatorii sa nu cunoasca toate riscurile la care se expun cand contracteaza un credit. Aceste clauze abuzive se rasfrang si asupra altor tipuri de contracte incheiate intre profesionisti si consumatori, ce au ca obiect vanzarea de bunuri sau prestari de servicii.

Sunt considerate clauze abuzive prevederile contractului care dau dreptul comerciantilor sa modifice unilateral contractul, fara un motiv intemeiat, care sa fi fost prevazut in contract  sau care obliga consumatorii sa accepte conditii contractuale despre care nu au avut efectiv posibilitatea sa ia cunostiinta la momentul semnarii contractului.

Mai este considerata clauza abuziva aceea care da dreptul comerciantului sa prelungeasca automat un contract incheiat pe o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului.


In situatia in care constatati ca exista o clauza abuziva in contractul dumneavoastra de credit, aveti posibilitatea sa denuntati clauza respectiva, iar in cazul unui raspuns nefavorabil, puteti formula o cerere de chemare in judecata a institutiei de credit, prin care solicitati instantei sa constate caracterul abuziv si implicit anularea  clauzelor abuzive din contractul de credit, care pot consta in comisioane de analiza, de administrare, de risc, precum si obligarea bancii la restituirea sumelor incasate.


Este de retinut ca legea nr. 193/2000 nu ofera instantei de judecata posibilitatea sa modifice clauzele contractuale, ci numai sa constate ca unele clauze sunt abuzive si sa dispuna inlaturarea lor.

In atare situatie, contractul fie se deruleaza in continuare cu acordul consumatorului, daca dupa eliminarea clauzei abuzive mai poate continua  sau contractul nu isi mai produce efecte, iar consumatorul este indreptatit sa solicite rezilierea contractului. 


Contactati cu incredere Cabinet Avocat ,,Dimancea Iulian’’ din Brasov, pentru a va oferi sprijinul nostru profesional, in vederea rezolvarii problemelor dumneavoastra.




Articole relevante din drept bancar si financiar