La nivel European  a fost adoptată Directiva nr. 93/13/CEE cu privire la  clauzele abuzive din  contractual  încheiat cu consumatorii, directive ce  a fost transpusă în legislația romaneasca  prin legea nr. 193 din anul 2000. La  nivel național, pentru litigiile avand  ca obiect o acțiune în constatarea clauzelor abuzive din contractul de credit, legislatia nationala cuprinde și Ordonanța de Guvern nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

 Potrivit dispozițiilor art. 7 pct. 2 din OUG  nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori,  contractul de credit bancar reprezinta  contractul prin care un creditor  acorda unui consumator un credit sub formă de împrumut cu excepția contractelor de prestari servicii, când consumatorul plătește pentru asemenea servicii sau bunuri în rate, pe durata furnizării lor.

 Legea nr. 193/2000 stabilește că o clauză contractuală este abuzivă dacă nu a fost negociată direct cu consumatorul  sau va fi considerată abuzivă dacă  împreună cu alte prevederi din contract creează în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților.

Inapoi